ORV premie man en vrouw straks hetzelfde

donderdag, 22 december 2011

Donderdag kwam de Europese Commissie met richtlijnen voor verzekeraars bij het bepalen van de gelijke premies voor mannen en vrouwen.

Het Europees Hof in Luxemburg heeft op 1 maart 2011 een streep door het onderscheid in sekse gezet, waardoor het verzekeringsmaatschappijen wordt verboden om vanaf 21 december 2012 het vrouwelijke geslacht een lagere overlijdenspremie aan te bieden.

De uitzondering op het verbod op seksediscriminatie die nu nog mag worden gehanteerd, is in strijd met de verwezenlijking van het doel van gelijke behandeling van vrouwen en mannen en "moet ongeldig worden geacht", aldus het Europees Hof.

Dat Nederlandse verzekeraars nu logischerwijze het onderscheid tussen man en vrouw maken bij levensverzekeringen hangt samen met de levensverwachting. Vrouwen leven iets langer dan mannen. Daaraan is een lagere premie aan gekoppeld.

Experts verwachten een fikse stijging van de risicopremies voor Europese vrouwen.

Of mannen gaan mogelijk minder premie betalen voor hun levensverzekering en vrouwen juist meer. Dat komt dan doordat wordt gewerkt aan nieuwe uniforme verzekeringspremies.

Vraag een vrijblijvend premievergelijk ook netto orv's zonder provisie.

« Terug naar nieuwsoverzicht