ORV als Keymanverzekering

vrijdag, 14 september 2012

Een keyman is een man of vrouw die binnen een bedrijf een sleutelrol vervult. Vroegtijdig overlijden van zo iemand kan het bedrijf in financiële moeilijkheden brengen. De keymanpolis dekt het risico hiervan.

Een keyman hoeft lang niet altijd de directeur van het bedrijf te zijn. Er zijn tal van medewerkers denkbaar die onmisbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een topverkoper die door zijn kennis en netwerk verantwoordelijk is voor 50% van de winst van het bedrijf. Het wegvallen van deze keyman zou direct kunnen leiden tot minder winst. Daarnaast zullen er kosten zijn voor de werving en selectie van een verkoper op hetzelfde niveau.

Een ander voorbeeld van een keyman is de ICT’er die het gehele automatiseringssysteem heeft ontwikkeld en dit onderhoudt, maar niets heeft gedocumenteerd. Als deze keyman wegvalt is er niemand meer met kennis over het systeem. De financiële risico’s bestaan dan uit het uitvallen van het ICT-systeem, waardoor het bedrijf zijn activiteiten niet meer kan uitvoeren. Daarnaast zijn er de kosten van een interimkracht en de kosten van werving en selectie van een definitieve vervanger.

Bepalen verzekerde som
De belangrijkste vraag bij de keymanpolis richt zich op de hoogte van de verzekerde som en de berekening daarvan. Hiervoor geldt als vuistregel voor belangrijke medewerkers een bedrag van vijf tot maximaal tien keer het vaste jaarsalaris + eventuele bonus + winstuitkering. Voor medewerkers die van groot belang zijn voor de winst, geldt als richtsnoer een bedrag van twee keer de brutowinst (gemiddeld over de voorgaande drie jaar) of vijf keer de nettowinst (eveneens gemiddeld over de voorgaande drie jaar).

Dalend karakter
De keymanpolis heeft een looptijd van vijf tot tien jaar. Deze risicoverzekering kenmerkt zich in de regel door een dalend karakter. Op het moment dat een bedrijf in de gaten heeft dat er een keyman is, mag je namelijk verwachten dat het bedrijf hiervoor maatregelen neemt. Die kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het documenteren van informatie (zie het voorbeeld van de ICT’er hierboven) of kennisoverdracht aan andere medewerkers. Hierdoor daalt het risico.

Wat wil de verzekeraar weten?
Voor het sluiten van een keymanverzekering wil de verzekeraar doorgaans allereerst weten waarom de verzekerde persoon een keyman is. Ook willen zij vaak weten hoe de te verzekeren som is berekend. Het aanvraagformulier kan eventuele aanvullende vragen bevatten. Bij hoge verzekerde bedragen (meer dan 1 miljoen euro) is het vaak raadzaam dat er eerst contact wordt opgenomen met de betreffende verzekeraar. In deze gevallen vragen wij om extra informatie.

« Terug naar nieuwsoverzicht